Menu
Free Pack
Buy Now

"Zo een mooi zicht heb je nergens meer in België.", Henk Joppen, buurtbewoner van Zilverwit in Rotselaar.

16 juli 2021
VRV_HENK-3-1

Dag Henk, zou je mij iets kunnen vertellen over jezelf en wat je zoal doet in het dagelijkse leven?

Zeker, ik ben 58 en werk in het onderwijs als leerkracht geschiedenis in een middelbare school. Als opleiding ben ik geschiedkundige en vertoef ik al in Rotselaar sinds 1994. Dat is behoorlijk lang, dus ik kan wel zeggen dat ik de streek ken. Ik loop ook veel om wat sportief te blijven, want dat vind ik echt belangrijk. Voor de rest heb ik twee kinderen en ben ik gescheiden.

Hoe ziet het leven in Rotselaar eruit?

Het is een hele leuke gemeente. Een topgemeente zelfs! Rotselaar bestaat eigenlijk uit drie gemeentes: Werchter, Wezemaal en Rotselaar. Er wonen heel veel mensen die werken in het Leuvense en redelijk jong zijn. Het is ook een gemeente met heel wat verenigingen: jeugdverenigingen, vrouwenverenigingen, het koor, … Dat zijn echt dingen die hier leven. Verder is hier ook een heel goede sportinfrastructuur en een meer waar je in de zomer kan zwemmen en surfen. In Wezemaal heb je de Wijngaardberg waar je heel mooi kan wandelen. Kortom: het is hier een hele mooie en hele groene buurt met veel recreatie.

Waarom trekken mensen naar Rotselaar?

Ik denk vooral voor de rust en de ligging. Zeker dat tweede: in Rotselaar heb je een heel goed openbaar vervoernetwerk. Om het half uur heb je een bus naar Leuven, Aarschot en Tremelo. Er is ook een trein in Wezemaal met verbindingen naar Leuven, Hasselt en Antwerpen om het half uur. Je zit dus op “den buiten” en toch zit je niet ver van alles af. Verder is Tielt-Winge ook heel mooi, maar daar heb je wel een auto voor nodig. Maar ja … jonge mensen hier kiezen vaak voor een deelauto, dus dat is ook gemakkelijk.

Zoals je weet is Van Roey Vastgoed verantwoordelijk voor het project Zilverwit. Hoe komt het dat je daarmee in contact gekomen bent?

Ik woon hier in de straat hé. Ik kon het project van bij de start al volgen. Niet lang geleden was Zilverwit nog echt een bouwwerf bijvoorbeeld, maar nu begint het geheel toch wel al vorm te krijgen.

En hebben ze rekening gehouden met de buurtbewoners?

Ja, er is hier wel een bevraging geweest hoor, maar ik heb toen niets ingediend. Ik weet wel dat er wat buren waren die enkele opmerkingen doorgegeven hebben en dat Van Roey Vastgoed die aanpassingen ook heeft doorgevoerd. Dat heeft het draagvlak vergroot.

Als je naar het volledige plaatje kijkt, het ontwerp. Wat is jouw algemene mening daarover?

Ik vind het een gebouw dat past. Het is niet te hoog en vormelijk geen vreemde eend in het centrum. Vanop mijn terras geniet ik van hetzelfde uitzicht als Zilverwit. Het gebouw dat er nu is, zie ik wel staan, maar het is geïntegreerd in het landschap. Het is echt een heel mooi uitzicht op natuurgebied De Rekken. Een beetje natuur, veel grasvelden, weilanden ... Ik denk dat dat de grootste troef van het gebouw is en tevens de reden waarom ik hier ben blijven wonen. Zo een mooi zicht heb je nergens meer in België. Je zit in het centrum en toch heb je het gevoel dat je op “den buiten” zit als je uit het raam kijkt.

Denk je dat het project een meerwaarde zal hebben voor Rotselaar?

Ik denk het wel. De leefbaarheid zal vergroten en er is ook voor wat groen gezorgd. Je moet je voorstellen: vroeger stond er een wasserij en dat hoorde niet echt meer thuis in een centrum.

Vind je dat de communicatie rond het project goed verlopen is?

Ja hoor, ze hebben verschillende opendeurdagen gehouden en toonden hun plannen. In het begin kon je kijken hoe het project eruit ging zien als ze de site voorbereid hadden op het bouwproces. Je kon daarvoor met een kraan de lucht in gaan, waar ik dan ook aan deelgenomen heb. Dat was een leuk initiatief. Nog een pluspunt: er waren ook frietjes voorzien!

Als je het project Zilverwit in één zin zou omschrijven, hoe zou je dat dan doen?

Ik doe het in twee woorden: vernieuwend en gedurfd. Ze proberen iets nieuws te integreren in het dorp.

Ook benieuwd naar onze projecten?

Ontdek een project in jouw buurt

Blijf op de hoogte