Wonen in een appartement: de voor- en nadelen

17/1/2024
11/5/2022
Anouk Van Bavel

Heb je verhuisplannen of ga je voor de eerste keer op jezelf wonen? Dan is één van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen of je een huis of een appartement wil. Het antwoord hangt volledig af van jouw persoonlijke noden en wensen. Maar om de keuze toch iets makkelijker te maken, zetten wij de voor- en nadelen van wonen in een appartement graag voor jou op een rijtje.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

De voordelen

  1. Lagere kosten
    Eerst en vooral liggen de energiekosten in een appartement lager. De woonoppervlakte is (vaak) kleiner maar je verliest ook minder warmte door de aanwezigheid van boven- en/ of onderburen. Daarnaast worden de kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes verdeeld onder alle bewoners. Je hoeft dus niet helemaal alleen op te draaien voor bijvoorbeeld de onderhoudskosten voor de lift of het elektriciteitsverbruik in de gang. Belangrijk om weten is dat de gemeenschappelijke kosten in een nieuwbouwproject lager liggen dan in een ouder appartementsgebouw. Zo hoef je je bij nieuwbouw geen zorgen te maken over hoog oplopende kosten voor bepaalde renovatie- of verbeteringswerken. Bovendien kan je besparen op je energierekening door de hoogwaardige isolatie.
  2. Minder zorgen
    Je medebewoners kunnen altijd een extra oogje in het zeil houden. Een appartementsgebouw zorgt voor een gevoel van veiligheid door deze sociale controle. Daarnaast hoef je niet alles in je eentje te poetsen. Iedereen staat mee in voor de gemeenschappelijke delen en vaak is er een syndicus die hiervoor verantwoordelijk is. Een appartement is meestal centraal gelegen waardoor je snel de plaatselijke supermarkt of bakker bereikt. Wil je je toch verplaatsen met de auto? Goed nieuws, want de meeste appartementen - zeker wanneer het gaat om een nieuwbouwcomplex - bieden voldoende parkeermogelijkheden.
  3. De buren
    De buren in een appartementsgebouw zorgen niet enkel voor de nodige sociale controle maar vereenvoudigen ook het sociaal contact. In de inkomhal, aan de trap of de gemeenschappelijke tuin van een appartement kan je makkelijk met hen een babbel doen. Bovendien zorgt de appartementswet ervoor dat mede-eigenaars van een appartement op een democratische manier de nodige beslissingen nemen. Goede afspraken maken goede buren…
  4. Kleiner wonen
    Met een appartement heb je een woonoppervlakte die is aangepast aan jouw noden. Elke ruimte wordt optimaal benut waardoor er geen hoekje verloren gaat. Dit vereenvoudigt je huishoudelijke taken want stofzuigen of dweilen nemen minder tijd in beslag. Verder is elke ruimte makkelijk te bereiken aangezien alles zich op hetzelfde verdiep bevindt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

De nadelen

  1. Kleiner wonen
    Kleiner wonen heeft heel wat voordelen maar hierdoor beschik je vaak niet over een eigen tuin. Dit kan je deels oplossen door een appartement te zoeken in een groene omgeving. Daarnaast bieden heel wat nieuwbouwcomplexen een prachtige, gemeenschappelijke tuin. Zo kan je toch volop van de natuur genieten.
  2. De buren
    Ondanks het sociaal contact en een gevoel van veiligheid, is er ook kans op overlast door het nauwe contact met je buren. Deze keerzijde van de medaille geldt echter ook als je in een rijhuis gaat wonen. Het is met andere woorden in elke woonsituatie belangrijk dat buren met elkaar rekening houden. In een appartementsgebouw kan de syndicus in elk geval voor de nodige bemiddeling zorgen

Wonen in een (nieuwbouw)appartement heeft zowel voor- als nadelen. Het is dan ook essentieel om voor jezelf uit te maken welke plus- of minpunten je het zwaarst laat doorwegen in jouw beslissing. Hou hierbij ook rekening met de onderlinge verschillen tussen een gelijkvloers of etage.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt