Menu
Free Pack
Buy Now

Hoe is het om te leven in Rotselaar? [Interview]

10 maart 2020

Stel: je overweegt om in Rotselaar te gaan wonen. Dan wil je toch weten hoe het is om daar te leven? We vroegen het aan iemand die haar stekje hier gevonden heeft. Maak kennis met Liese (35j). Ze woont sinds 2014 samen met haar gezin in de gemeente en vertelt je graag over ‘haar’ Rotselaar. Lees je mee?

Nog geen seconde spijt 

Dag Liese, we beginnen bij het begin: hoe ben jij in Rotselaar terechtgekomen?

Liese: “Mijn man is afkomstig van Rotselaar. Ik heb hem leren kennen via mijn kotgenoot toen we in Leuven studeerden. We beslisten om samen te gaan wonen en zochten eerst een appartement in onze studentenstad. Toen bleek echter snel dat het wonen daar onbetaalbaar is.

De moeder van mijn man had in Rotselaar een huis te koop zien staan. We voelden meteen aan dat dit onze thuis zou worden. Zo zijn we hier terechtgekomen. En we hebben er nog geen seconde spijt van gehad.” 

Zo gebeurt het wel vaker dat Leuvense studenten na het behalen van hun diploma in de streek blijven wonen. Het is betaalbaarder in de gemeenten rondom de stad en toch dichtbij alle vriendschappen van de studententijd.

Waar werk je? Hoe geraak je er en gaat dat vlot?

“Ik ben IT-consultant, wat maakt dat ik geen vaste werkplek heb. Ons hoofdkantoor is in Hasselt. Wanneer ik daar moet zijn, dan heb ik een vlotte verbinding met de auto. Op andere momenten moet ik bij de klant zelf geraken. Dan hangt het ervan af waar de klant zich bevindt hoe ik daar geraak.

Mobiliteit loopt hier altijd heel flexibel: we hebben het station van Wezemaal met een vlotte verbinding naar Aarschot of Leuven. En anders: hop, de E313 op en ik ben onderweg”, vertelt Liese.

Op de Plas zijn we best fier

In Rotselaar zit je middenin het groen, op een zucht van de stad. Maar ‘in de natuur’ betekent niet dat hier weinig voorhanden is. Er valt heel wat te ontdekken in de streek...

Ga je soms uit in Rotselaar? Een drankje, een hapje? Waar ga je dan heen?

In de zomer houden we ervan om een terrasje te doen. Er zijn hiervoor verschillende leuke plekjes in Rotselaar. Zoals de cafeetjes op het dorpsplein. Of we gaan genieten van een ijsje in ‘t IJshoorntje. Je kan hier ook een hapje gaan eten: Chinees, een frietje of een gezellige brasserie. Zin in een echte gastronomische beleving? Dan moet je bij Resto Wald zijn”, aldus Liese.

Wat zijn jouw lievelingsplekken in Rotselaar?

“Het meer van Rotselaar, de Plas. Wij wonen daar dichtbij waardoor we er te voet naartoe kunnen. Je kan er gaan wandelen of toertjes lopen. In de zomer kan je er zwemmen of met de kindjes in het zand spelen. Er is een nieuwe speeltuin aangelegd en dicht bij het meer is er ook een skatepark. Langs het meer is er een Finse looppiste: beter voor je gewrichten als je gaat joggen”, zegt Liese.

de Plas

Ga je soms sporten in Rotselaar?

Liese: “Doordat de Finse looppiste dicht bij ons gelegen is, maken we hier gretig gebruik van. Daarnaast volg ik zelf nog pilates en mijn man speelt tennis in Wezemaal. Je hebt veel sportmogelijkheden hier.”

Waar pak jij mee uit bij anderen omdat je in Rotselaar woont?

Op het meer van Rotselaar, de Plas, zijn we best fier. En natuurlijk ook Rock Werchter dat in onze gemeente doorgaat.” 

Rotselaar is een streek waar natuur, genieten en sporten als drie handen op één buik zijn. Buiten de lekkere eettentjes zijn er in Rotselaar ook heel wat streekproducten te ontdekken...

Winkelhieren

Hagelandse wijn en de koffie van Java: Dé twee officiële streekproducten van Rotselaar. Maar ook de witloof uit deze streek is van uitstekende kwaliteit. Of het Broeder Jacob-bier, bekend van het eeuwenoude deuntje.

Maar wat met de winkelsituatie: er zijn geen supermarkten in Rotselaar-centrum. Hoe ervaar jij dit?

Liese: “Een bakker en beenhouwer zouden zeker welkom zijn. Maar er is voldoende aanbod in Wezemaal - ons buurdorp - om dit op te vangen. Met de auto ben je er in vijf minuutjes, ook met de fiets is het goed te doen. Daar kan je al je inkopen doen.“

Zijn er bepaalde winkels in Rotselaar die jij nu en dan bezoekt?

In Rotselaar-centrum hebben we het BPost-kantoor, enkele banken en een fietsenwinkel die uitgebaat wordt door jonge mensen. Het is wel echt handig dat zo’n diensten vlakbij te vinden zijn.”

En zo zijn er nog heel wat voorzieningen aanwezig. Kinderen kunnen in de gemeente naar de kinderopvang en wanneer ze groter zijn naar de lagere school. Ook voor de autokeuring of het recyclagepark moet je de gemeente niet uit.

Meer dan de som der delen

Tot nu toe vertelt Liese over een gemeente waar veel te beleven valt. Én eentje van waaruit je alles vlot bereikt. Maar wat vindt ze van de Rotselaarse mindset?

Is Rotselaar een gemeente die vooruit wilt? Zijn er investeringen vanuit de gemeente?

De gemeente doet zeker haar best om te blijven ontwikkelen. Zo is er kortgeleden ingezet op de vernieuwing van de fietspaden. Daarnaast zijn de plannen bekend gemaakt om de wegen in en uit Rotselaar aan te pakken. Dit zorgt allemaal voor een betere levenskwaliteit voor de bewoners.”

Klopt het dat er veel te doen is in Rotselaar?

Liese: “Jazeker! Voor de kinderen worden er verschillende sportkampen en naschoolse activiteiten georganiseerd. Daarnaast zijn er verschillende jeugdbewegingen. Momenteel zijn onze kinderen daar nog een beetje te jong voor. Maar van zodra ze iets ouder zijn, kunnen we hier zeker bij aansluiten.”

Hoe zou je de Rotselaarse mentaliteit beschrijven?

Dat is makkelijk. Toen ik hier kwam wonen voelde ik me onmiddellijk welkom. Er heerst een open en warme mentaliteit.” Merkt Liese op.

Als er één iets in Rotselaar nooit zou mogen verdwijnen, wat zou het dan zijn?

Liese: “Het is niet één iets dat Rotselaar maakt of kraakt. Het geheel is meer dan de som der delen. Het is het totaalplaatje dat het zo leuk maakt om hier te wonen.”

Wat voor een iemand moet je zijn om in Rotselaar te komen wonen?

Je moet jong van geest zijn om hier te wonen. Het is een gemeente die vooruit streeft”, vat Liese samen.

Om af te sluiten hebben we nog één vraag voor haar.

Rotselaar in 3 woorden voor jou. Dat zijn…

“Rotselaar voor mij? Dat is een jeugdige, warme en sportieve gemeente.”

Zie jij jezelf ook in dit soort omgeving wonen? Ontdek dan snel de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte