Menu
Free Pack
Buy Now

Investeren in vastgoed: wat is huurgarantie concreet?

3 juli 2020

De Belgische vastgoedmarkt is stabiel, dat werd de voorbije jaren al meermaals bevestigd. Investeren in vastgoed is dus een verstandige zet, zeker als je op bepaalde parameters - denk aan de locatie en de toekomstgerichtheid van het pand - let. Bovendien worden er soms ook garanties voorzien, zodat investeerders helemaal over de streep worden getrokken.

De vastgoedmarkt mag dan stabiel zijn, een woning verhuren kan enige stress met zich meebrengen. De onzekerheid over het kunnen nakomen van de huurovereenkomst bezorgt beslist sommige huurders en verhuurders enkele slapeloze nachten. Tenzij je natuurlijk kunt rekenen op een huurgarantie. Een zekerheid die bij sommige woonprojecten standaard wordt ingebouwd. 

“Een huurgarantie is een zekerheid van huurinkomsten voor de investeerder gedurende een bepaalde periode. Van zodra jouw appartement beschikbaar is, gaat Van Roey Vastgoed op zoek naar een huurder. Zolang die niet is gevonden, krijg je toch huurinkomsten uitbetaald”, legt David Van den Heuvel van Van Roey Vastgoed uit.

Torck

Daarbovenop beschermt de Vlaamse overheid private verhuurders van woningen tegen inkomensverlies. Tot 1 juni 2020 nam het Huurgarantiefonds deze taak op zich. De opvolger is het ‘Fonds ter bestrijding van uithuiszettingen’, met meer focus op preventie en een groter belang van het OCMW. Wie - in ruil voor een vergoeding - zich aansluit bij het garantiefonds, kan rekenen op de maandelijkse huur. Ook wanneer de huurder niet in staat is die te betalen.

Ben je niet aangesloten bij dit fonds? Dan is het aan te raden om je soepel en menselijk op te stellen als verhuurder. Wie weet is het mogelijk om met je huurder een tijdelijke, schriftelijke overeenkomst op te stellen. Als je huurder in een moeilijke situatie terecht komt, door bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid, dan kan die overeenkomst soelaas bieden. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken om een percentage van de huur te betalen en het resterende saldo vanaf een latere datum af te betalen.

Benieuwd naar projecten van Van Roey Vastgoed? Bekijk ze hier allemaal.

Bekijk ons volledige aanbod

Blijf op de hoogte