Hoeveel kost een nieuwbouwappartement?

17/1/2024
14/5/2021
Anouk Van Bavel

Verschil in prijsberekening tussen nieuwbouw en bestaande woning

Wil je graag het kostenplaatje van een nieuwbouwappartement in kaart brengen? Hou er dan rekening mee dat het berekenen van de prijs voor nieuwbouw anders in elkaar zit dan voor bestaand vastgoed. Van Roey Vastgoed lijst voor jou op welke 5 factoren hierbij een rol spelen.

  1. Wet Breyne
    Bij het kopen van nieuwbouw op plan weet je perfect op voorhand welk prijskaartje daar tegenover staat. Dankzij de wet Breyne kan je je verwachten aan complete transparantie. Elementen zoals betalingsformaliteiten, eventuele vergoedingen én de totaalprijs moeten duidelijk vermeld staan in het compromis. Bij bestaand vastgoed kom je uiteraard ook een vaste prijs overeen met de eigenaar of makelaar. Maar hoe hoog de kosten achteraf oplopen, is moeilijk in te schatten. Zelfs als je van tevoren weet dat bepaalde renovatiewerken zich opdringen, word je toch nog vaak geconfronteerd met onvoorziene kosten. Hier hoef je je bij nieuwbouw geen zorgen over te maken. Ook het voorschot ligt vast: de wet Breyne garandeert kopers van nieuwbouw dat dit maximum 5% bedraagt. Bij een bestaande woning daarentegen kan het voorschot oplopen tot 10% van de aankoopprijs of zelfs hoger. Koper en verkoper zijn immers vrij om zelf regels op te stellen aangezien hier geen wettelijke bepalingen zijn vastgelegd.
  2. Registratierechten
    Bestaand vastgoed wordt verkocht onder het stelsel van registratierechten. Deze koopbelasting bedraagt 3% (voordien 6 %) op de aankoopprijs indien het gaat om je enige eigendom en 12% in geval van een tweede eigendom (voor verhuur of als tweede verblijf). De prijsberekening voor nieuwbouw zit anders in elkaar. De totale prijs van je nieuwbouwappartement is namelijk opgesplitst in een grondprijs en een constructieprijs. Op de grond van je nieuwbouw betaal je altijd 12% registratierechten. Op de constructie betaal je BTW maar dit percentage kan variëren.
  3. BTW
    Normaal gezien betaal je 21% BTW op de constructieprijs van je nieuwbouw. Maar sinds 1 januari 2021 komen sommige nieuwbouwprojecten in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het gaat hierbij om nieuwbouwprojecten waarbij een ontwikkelaar eerst oude gebouwen sloopt om deze daarna terug op te bouwen. Deze zogenaamde ‘vernieuwbouw’ krijgt op die manier een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Dit voordelig tarief is geldig tot eind 2024.
  4. Afwerking
    De prijs van een nieuwbouwappartement is uiteraard afhankelijk van de materialen die je kiest voor de afwerking. Heb je je zinnen gezet op een handgemaakt keukenblad of dure tegels die niet tot het standaardgamma behoren? Logisch dat de kosten dan oplopen. Maar dat het gebruik van zeer exclusieve materialen de totaalprijs beïnvloedt, geldt evengoed bij de renovatie van een bestaande woning.
  5. Andere kosten
    Zowel bij nieuwbouw als bij een bestaande woning moet je notariskosten betalen. Zo rekent de notaris voor het verlijden van de akte een ereloon aan dat wettelijk is vastgesteld en dat varieert naargelang het kredietbedrag. Daarnaast betaal je ook aktekosten en hypotheekkosten. Enkel bij nieuwbouw moet je nog rekening houden met aansluitingskosten voor de nutsvoorzieningen. Hieronder vind je een kort overzicht van deze kosten bij nieuwbouw op plan.
  • Nutsaansluitingskosten: tussen 3.000 en 4.500 euro excl. BTW afhankelijk van regio
  • Basisaktekosten: 750 euro voor app/woning excl. BTW en 100 euro / staanplaats
  • Notariskosten (ereloon) afhankelijk van het aankoopbedrag
  • Aktekosten voor het verlijden van de aankoopakte (kosten die de notaris heeft moeten maken voor het verzamelen van allerhande inlichtingen)
  • In geval van een hypotheek: hypotheekkosten en bijkomende aktekosten

De prijsberekening voor nieuwbouw op plan zit duidelijk anders in elkaar dan voor bestaand vastgoed. In tegenstelling tot een bestaande woning geniet je bij nieuwbouw van complete transparantie op financieel vlak. Door de wet Breyne weet je perfect op voorhand hoeveel het aankoopbedrag van je droomwoning bedraagt. In tegenstelling tot bestaand vastgoed is die prijs trouwens opgesplitst in een grondprijs en een constructieprijs. Op de grond van betaal je registratierechten en op de constructie betaal je BTW.

Hou bij aankoop van nieuwbouw ook rekening met de kosten voor de nutsaansluitingen én voor de afwerking. Uiteraard zal een nieuwbouwappartement een hoger prijskaartje hebben wanneer je kiest voor dure en exclusieve materialen. Net zoals bij een bestaande woning worden er tenslotte notariskosten, aktekosten en hypotheekkosten aangerekend.

Heb je interesse in één van onze nieuwbouwappartementen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt