Menu
Free Pack
Buy Now

Torck Deinze: geluidsdicht wonen bij de spoorweg

16 maart 2020

Het nieuwbouwproject Torck ligt vlakbij het station en op wandelafstand van de aangename stadskern van Deinze. Dé ideale woonlocatie qua mobiliteit dus. Al brengt dit tegelijkertijd ook een zorg mee: wat met het geluid van de passerende treinen? Hoewel dit treinverkeer minimaal is, laat Van Roey Vastgoed niets aan het toeval over. Torck staat zelfs synoniem voor een rustige woonomgeving omdat elk geluid wordt opgevangen. Ontdek hieronder hoe een optimale akoestiek wordt gerealiseerd.

Geluidsisolatie voor een uitmuntend wooncomfort

Een nieuwbouw vlakbij het treinstation doet je niet meteen denken aan een kalme, serene buurt. Toch is Torck het sprekende bewijs van hoe je een - terechte bezorgdheid - kan omdraaien naar een voordeel. Samen met A33 architecten worden heel wat vooruitstrevende toepassingen ingezet, zoals paalfundering en akoestische beglazing. Zo kunnen de bewoners hier genieten van een rustige woonomgeving.

Geen trillingen

De eerste maatregel bij dit nieuwbouwproject is een type fundering die een groot voordeel met zich meebrengt. Trillingen vanuit de omgeving worden opgevangen door ondergrondse palen. Dit betekent dat wanneer een trein voorbij rijdt, je het zelfs niet merkt aan je glas water of de bestekbak. De paalfunderingen zijn uitgevoerd ter hoogte van de toren.

4 soorten geluidsisolatie

Wist je dat er maar liefst 4 soorten geluidsisolatie worden aangewend bij deze nieuwbouw? We zetten ze even op een rijtje.

1) Geen ventilatieroosters

Decibels sluipen je huis binnen langs de kleinste gaatjes. Een ventilatierooster is één van die plekken die snel over het hoofd worden gezien. In het Torck-project worden D-ventilatiesystemen ingebouwd. Dit is een installatie zonder raamroosters. Hiermee vermijd je ‘akoestische lekken’ in je woning.

2) Extra dikke gevels

De gevels aan de kant van de spoorweg hebben een dikker binnenspouwblad in silicaatsteen. Hierdoor creëer je extra massa in je muur, en dus ook een betere geluidsisolatie.

3) Groene daken

Het is al langer bekend dat groene daken - daken waarop begroeiing is aangebracht - goede isolatoren zijn. Ze dragen bij tot een stabiele temperatuur binnenshuis: geen hete slaapkamer in de zomer dus. Maar het groen op de daken filtert ook het geluid van buitenaf weg! Het dak draagt immers bij tot de gevelisolatie van het ganse gebouw. Het zorgt met andere woorden voor een optimale akoestiek in elke unit van dit nieuwbouwproject.

4) Akoestische beglazing

Akoestische beglazing is opgebouwd uit verschillende glaslagen. Dit haalt het aantal decibels flink naar beneden. De akoestische beglazing wordt geïnstalleerd in alle ramen aan de spoorzijde van het Torck-project.

Uit het akoestisch rapport blijkt dat nieuwbouwproject Torck gelegen is in een bijzonder rustige zone. Enkel de passage van de treinen doorbreekt af en toe de stilte maar door de genomen maatregelen, blijven de ‘geluidspieken’ zeer beperkt. Wil je graag zelf eens een kijkje gaan nemen bij Torck? Neem dan gerust contact op met ons!

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte