Menu
Free Pack
Buy Now

Torck Deinze: geluidsdicht wonen bij de spoorweg

16 maart 2020

Het woonproject Torck op de vroegere fabriekssite ligt vlakbij het station en op wandelafstand van de aangename kern van Deinze. Qua mobiliteit is dit top. Al brengt dit ook een zorg mee: wat met het geluid van de passerende treinen? Buiten een handvol goederentreinen, stoppen alle treinen in het station. Ze rijden hierdoor trager en maken minder lawaai. Toch laat Van Roey Vastgoed niets aan het toeval over.

Samen met A33 architecten zetten ze heel wat vooruitstrevende toepassingen in, zoals paalfundering en akoestische beglazing. Zo hoeven toekomstige bewoners niets in te leveren qua wooncomfort voor hun hoge Mobiscore.

Torck is het sprekende bewijs van hoe je een - terechte - bezorgdheid kan omdraaien naar een voordeel. Luister je even mee?

State-of-the-art geluidsisolatie

Het is Van Roey Vastgoeds missie om een optimale woonervaring te creëren, voor iedereen. Daarom werd voor de start van de bouw een adviserend onderzoek uitgevoerd. Een gespecialiseerd studiebureau bekeek de implicaties van de aanliggende spoorweg.
Op basis van hun advies worden enkele maatregelen toegepast bij het bouwen van Torck. Mogelijke geluidsoverlast wordt op verschillende manieren schaakmat gezet. Kijk even mee.

Fundering op palen

De eerste maatregel is een type fundering die een groot voordeel met zich meebrengt. Trillingen vanuit de omgeving worden opgevangen door ondergrondse palen. Dit betekent dat wanneer een trein voorbij rijdt, je het zelfs niet zult merken aan je glas water of de bestekbak. De paalfunderingen zijn ter hoogte van de toren geïnstalleerd in het project.

Balansventilatie

Wist je dat decibels je huis kunnen binnensluipen door de kleinste gaatjes? Een ventilatierooster is één van die plekken die snel over het hoofd worden gezien. In het Torck-project worden D-ventilatiesystemen ingebouwd. Een systeem zonder opening naar buiten toe. Hiermee vermijd je ‘akoestische lekken’ in je woning.

Extra massa

De gevels aan de kant van de spoorweg hebben een dikker binnenspouwblad in silicaatsteen. Hierdoor creëer je extra massa in je muur, en dus ook een betere geluidsisolatie.

Groene daken

Het is al langer bekend dat groene daken - daken waarop begroeiing is aangebracht - goede isolatoren zijn. Ze dragen bij tot een stabiele temperatuur binnenshuis: geen hete slaapkamer in de zomer dus.  Maar wist je dat het groen op de daken ook het geluid van buitenaf wegfiltert?

Akoestische beglazing

Akoestische beglazing is opgebouwd uit verschillende glaslagen. Daartussen zit een geluidswerende folie. Dit haalt het aantal decibels flink naar beneden. De akoestische beglazing wordt geïnstalleerd in alle ramen aan de spoorzijde van het Torck-project.

AM_VanRoey_Torck_Final_EXT04View01_Vs001_20210319-1

Het nieuwe duurzame wonen

Naast een sterk staaltje van geluidsisolatie is er nog heel wat meer te ontdekken in het project. Torck betekent ook: het nieuwe duurzame wonen in een groene omgeving. Naast de - eerder vernoemde - groene daken zijn er nog heel wat andere ecologische maatregelen toegepast.

Zo wordt in de binnentuin een wadi geplaatst. Wadisda? Dit is een ecologisch systeem dat regenwater opvangt, opslaat en verdeelt over een groene strook, in dit geval de binnentuin van Torck. Regenwater wordt normaal afgevoerd in de riolen. Nu draagt het bij tot meer biodiversiteit én een groene tuin, het hele jaar door.

Daarnaast vind je op het domein van Torck geen auto’s: het wordt autoluw gemaakt. Al blijf je jouw stekje vlot bereiken. Vanuit de grote ondergrondse parking ben je zo in jouw eigen woning. Ook met de trein ben je zo weer thuis, natuurlijk.

AM_VanRoey_Torck_Final_EXT01View01_Vs001_20210319-1

Een thuis voor iedereen

Met Torck realiseert Van Roey Vastgoed opnieuw zijn visie om voor iedereen een ideale woning te creëren. Comfortabel, geluidsdicht, goed geïsoleerd, energiezuinig, en dit in diverse types woningen. Je maakt er je eigen keuze tussen 1-, 2- of 3-slaapkamer-appartementen en halfopen driepersoons-woningen.

Ben je geïnteresseerd in een schoolvoorbeeld van modern wonen? Als nieuwe thuis of als investering? 

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte