Menu
Free Pack
Buy Now

Wezembeek-Oppem: een groeiende gemeente om in te wonen

28 februari 2020

In Vlaanderen zijn twee soorten gemeenten. Zij die stil blijven staan, en zij die met volle overtuiging de toekomst tegemoet gaan. Wezembeek-Oppem (in de provincie Vlaams-Brabant) valt duidelijk onder die tweede categorie. In 2019 gaf de gemeente het startschot voor de werken en de beweging vooruit. Een vernieuwing van heel de dorpskern. Hier waait dus een frisse wind aan ambitie. 

Nieuwe dorpskern, nieuwe infrastructuur.

Tot voor tijd kampte Wezembeek-Oppem met de situatie dat er geen herkenbare dorpskern was. Vroeg iemand je voor een afspraakje op het plein? Dan was het niet duidelijk waar het eigenlijk zou doorgaan. Daar is nu verandering in gekomen. Er werd initiatief genomen: een masterplan met het oog op een levendiger centrum. Een toekomst met een betere levenskwaliteit voor de bewoners. Én een meer herkenbare dorpskern voor Wezembeek-Oppem.

Het blijft niet enkel bij een nieuw dorpsplein. Ook de voorzieningen op dit plein werden onder handen genomen. Inclusief een gloednieuw gemeentehuis waar bewoners in een professioneel kader geholpen worden. Het oude kasteeltje wordt gerenoveerd. Naast het gemeentehuis is er plek voor nog heel wat nieuws, zoals:

  • de nieuwe bib
  • de nieuwe gebouwen van Basisschool ‘De letterbijter’

Allemaal rondom één centrale locatie: het nieuwe centrum van Wezembeek-Oppem. Een ontmoetingsplaats voor mensen die een nieuwe dynamiek geven aan de kern van Wezembeek-Oppem.

Plein

Die centrumvernieuwing gaat ook gepaard met een nieuw woonconcept: Ortus, van Van Roey Vastgoed. Een uitnodigend samenlevingsconcept dat hand in hand gaat met die visie van Wezembeek-Oppem. Stijlvolle woningen, vlakbij alle nieuwe voorzieningen én op een tramrit van het centrum van Brussel.

‘Heel wat ambitie in dit dorp’, hoor ik je denken. Het is dan ook geen toeval dat de inspanningen van deze gemeente niet onopgemerkt voorbij gaan. In 2018 werd Wezembeek-Oppem genomineerd voor een Publica Award, in de categorie ‘openbare werken’. Deze prijs wordt enkel uitgereikt aan de beste overheidsprojecten.

Respect voor de groene omgeving

Hoewel de toekomst van de gemeente volop in de bouwsteigers staat, leven bewoners van Wezembeek-Oppem nog steeds in een groene omgeving. Rondom al de nieuwe infrastructuur is een doorlopende groene zone aangelegd. Wezembeek-Oppem is op zichzelf een groene gemeente, maar de groene zones liggen wat verdeeld. De vernieuwing van het dorp verbindt enkele van deze zones en vormt ze zo om tot een nieuw publiek park.

Park
Terras met zicht op het park
Origo

Er is naast de groene dorpskern nog heel wat natuur te ontdekken in de omgeving. Wist je bijvoorbeeld dat Wezembeek-Oppem vlakbij het park van Tervuren met het Afrikamuseum gelegen is? Een leerrijke namiddag over Afrikaanse kunst is dus binnen fietsbereik. Ook het Zoniënwoud ligt om de hoek: één van de oudste bossen van België. Perfect voor een zuurstofrijke wandeling.

Samengevat zit je in Wezembeek-Oppem in een gemeente in beweging vooruit. Vlakbij stad én groen.

Wil jij meer weten over wonen in een bruisende, groene omgeving op een zucht van de hoofdstad?

Ontdek een project in jouw buurt

Blijf op de hoogte