Menu
Free Pack
Buy Now

Tijdelijk btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van een privéwoning

9 mei 2023

Goed nieuws!

Tot en met eind 2023 geldt er een tijdelijk btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van een privéwoning in heel België. Dat wil zeggen dat jij aan een veel goedkoper btw-tarief een nieuwbouwwoning kan aanschaffen, als je in aanmerking komt.

Wacht? Jullie zijn toch een ontwikkelaar?

Zowel bouwpromotoren die heropgerichte gebouwen verkopen aan natuurlijke personen als aannemers die de afbraak en heropbouw factureren aan natuurlijke personen kunnen van de regeling gebruikmaken.

Dat is goed nieuws. Een primeur zelfs, want een nieuwe woning kan dus verkocht worden aan een btw-tarief van 6%. Nooit eerder hadden we in België zo een stimulans voor nieuwbouw. Voor een gemiddeld nieuwbouwappartement spreken we immers al gauw over een besparing van € 25.000!

Daarbovenop willen wij dit economisch voordeel niet laten ondersneeuwen door de kleine lettertjes. Van Roey Vastgoed rekent dan ook geen administratieve kosten voor de afhandeling. Zo geniet jij in alle rust van deze uitzonderlijke maatregel.

Kan iedereen hier gebruik van maken?

Er zijn voorwaarden verbonden aan de regeling:

  • Het gaat om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de koper zijn.
  • De woning mag een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m².
  • De koper moet een natuurlijke persoon zijn die gedomicilieerd staat in de woning met residentieel karakter. Er kan dus niet doorverhuurd worden aan derden onder het verlaagd tarief (tenzij voor sociaal verhuur).

Welke projecten?

Vandaag kan je bij ons kopen aan 6% BTW in de projecten De Gaanderij in Herentals en Nobile in Puurs. Je dient hierbij wel rekening te houden met een aantal zaken:

  • Enkel van toepassing op de facturen die voor einde 2023 uitgeschreven worden. 
  • Facturen kunnen pas gestuurd worden van zodra je akte verleden is. Ook dit moet dus tijdig gebeuren.

Dit betekent dat het btw-tarief van 6% niet van toepassing is op de volledige constructiewaarde. Voor De Gaanderij zou dit, afhankelijk van het gebouw waarin je aankoopt, neerkomen op 50 % tot 90% van de facturen. Voor Nobile kijken we naar 70% tot 80% afhankelijk van in welke gebouw je aankoopt. Uiteraard alles onder voorbehoud van de vooruitgang van de werken (bv. weerverlet).

Voor de concrete voorwaarden en percentages per project en per gebouw mag je steeds contact met ons opnemen.

Klik hier voor Nobile: Maak een afspraak

Klik hier voor De Gaanderij: Maak een afspraak

Kom ik zeker niet in aanmerking wanneer ik al een woning heb?

De voorwaarde van enige woning moet beoordeeld worden op het ogenblik van de eerste inbezitneming of de eerste ingebruikneming van de woning. Je kan dus nog een andere woning bezitten die je zelf bewoont. Deze moet worden verkocht uiterlijk op 31 december van het jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming van de nieuwe, heropgebouwde woning.

Is deze regeling dan permanent?

Neen, de regeling is voorlopig geldig tot en met 31 december 2023. Wie al langer denkt een appartement te kopen, zal dus niet te lang mogen wachten. Het is nog niet duidelijk of deze regel nog verlengd gaat worden of toch permanent toegepast gaat worden in de toekomst.

Denk jij aan de voorwaarden te voldoen? Geweldig, klop dan zeker bij ons aan en dan bespreken we de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte