Menu
Free Pack
Buy Now

De overstap naar 21. Of was het 6?

1 februari 2021

Goed nieuws!

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een tijdelijk btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van een privéwoning in heel België. Dat wil zeggen dat jij aan een veel goedkoper btw-tarief een nieuwbouwwoning kan aanschaffen, als je in aanmerking komt.

Wacht? Jullie zijn toch een ontwikkelaar?

Zowel bouwpromotoren die heropgerichte gebouwen verkopen aan natuurlijke personen als aannemers die de afbraak en heropbouw factureren aan natuurlijke personen kunnen van de regeling gebruikmaken.

Dat is goed nieuws. Een primeur zelfs, want een nieuwe woning kan dus verkocht worden aan een btw-tarief van 6%. Nooit eerder hadden we in België zo een stimulans voor nieuwbouw. Voor een gemiddeld nieuwbouwappartement spreken we immers al gauw over een besparing van € 25.000!

Daarbovenop willen wij dit economisch voordeel niet laten ondersneeuwen door de kleine lettertjes. Van Roey Vastgoed rekent dan ook geen administratieve kosten voor de afhandeling. Zo geniet jij in alle rust van deze uitzonderlijke maatregel.

Kan iedereen hier gebruik van maken?

De regeling betreft woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m². De koper moet een natuurlijke persoon zijn die gedomicilieerd staat in de woning met residentieel karakter. Er kan dus niet doorverhuurd worden aan derden onder het verlaagd tarief (tenzij voor sociaal verhuur).

Kom ik zeker niet in aanmerking wanneer ik al een woning heb?

De voorwaarde van enige woning moet beoordeeld worden op het ogenblik van de eerste inbezitneming of de eerste ingebruikneming van de woning. Je kan dus nog een andere woning bezitten die je zelf bewoont. Deze moet worden verkocht uiterlijk op 31 december van het jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming van de nieuwe, heropgebouwde woning.

En waarom voeren ze dit eigenlijk in?

De orderboekjes van aannemers lopen leeg door de coronacrisis en nieuwe opdrachten blijven uit. Niet alleen zij, maar ook de burgers en gezinnen hebben de economische impact gevoeld. Door deze maatregel is het voor hen makkelijker om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen en te verwerven.

Er hangt ook een ecologisch voordeel aan vast. Het is een grote stimulans om een deel van het woonpatrimonium sneller te vernieuwen en duurzamer te maken. Hier leggen we bij Van Roey Vastgoed al jaren de nadruk op.

Is deze regeling dan permanent?

Neen, de regeling is slechts de komende twee jaar geldig tot en met 31 december 2022. Wie al langer denkt een appartement te kopen, zal dus niet te lang mogen wachten. De interpretatie voor het toepassen van deze regel zal blijken uit de attesten die ingevuld moeten worden in deze periode. Wij staan je daar graag in bij.

Denk jij aan de voorwaarden te voldoen? Geweldig, klop dan zeker bij ons aan en dan bespreken we de mogelijkheden. De overstap naar het nieuwe jaar zal ditmaal niet naar 21 zijn, maar naar 6.

Geniet ervan!

Bekijk ons volledige aanbod

Blijf op de hoogte