Menu
Free Pack
Buy Now

De ideale woonwijk: 4 trends op een rij

18 juni 2020

Groter, kleiner, groener, in de stad, hoger, lager. Waar willen mensen écht gaan wonen? Een Nederlands onderzoeksbureau legde deze vraag voor aan woonconsumenten. Wij bundelen de antwoorden in deze blogpost en kijken hoe Van Roey een antwoord kan bieden op deze wensen.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek van CHOICE: de ideale uitbreidingswijken van de eenentwintigste eeuw zien er wel anders uit dan die van de twintigste eeuw. Groener, speelser en voor iedereen wat wils. Consumenten willen niet zomaar een beetje groen in de buurt, een parkachtige omgeving geniet de voorkeur. Bovendien is men op zoek naar projecten waar zowel verschillende architecturale stijlen als diverse mensen elkaar ontmoeten. Diversiteit, op elk vlak, staat centraal.

1. Nieuwbouw gelegen tegen de kern van een stad

Een groot deel van de ondervraagden ziet zichzelf het liefst in een nieuwe wijk, dichtbij een stad, wonen. Een nieuwe wijk waar alle functies (groen, recreatie en winkels) gecombineerd worden.

Ons project De Nieuwe Dokken in Gent is een mooi voorbeeld hiervan. Het is een nieuwe wijk, langs het water. In De Nieuwe Dokken krijgen lokale handelaars, groene wijkparken en speeltuinen een eigen plek. De buurt is dus veel meer dan gewoon enkele woningen aan de rand van het mooie Gent.

VH_OD_Fase1_overzicht front_nacht-1

2. Koning auto speelt niet langer een hoofdrol

Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de ondervraagden openstaat voor duurzame alternatieven van de wagen. Openbaar vervoer, deelsystemen en de fiets zullen steeds belangrijker worden. Noodzakelijk dus om hier bij de inplanting van projecten veel aandacht aan te besteden.

P712_LGVNVProjectZilverwit_CamB_HR_20190425-1Bij Zilverwit in Rotselaar is duurzame mobiliteit een centraal aandachtspunt. In de ondergrondse parking wordt de optie voor maximum 8 laadpalen voor elektrische wagens voorzien, het domein wordt uitgerust met twee Cambio-standplaatsen, de bus en de trein zijn vlakbij.

 

3. Nabijheid van de stad is belangrijk

Dicht bij de stad hoeft niet meteen grenzend aan de stad te betekenen, leren de resultaten van het onderzoek ons. Consumenten houden vooral rekening met het aantal reisminuten naar de stad, zo blijkt. De ontspanningsmogelijkheden in de stad moeten gewoon snel en makkelijk te bereiken zijn. Als dit het geval is, dan willen mensen gerust iets verder weg wonen. 

Zo is Rotselaar de perfecte uitvalsbasis voor wie in Leuven of Brussel werkt. De rust van een dorp, maar op een boogscheut van het bruisende stadsleven. Het stadsleven dat makkelijk te bereiken is dankzij de bus en de trein. Geen toeval dat nogal wat afgestudeerden uit Leuven zich hier komen settelen.

4. Een combinatie tussen rust en recreatie

Mensen verlangen in deze hectische tijden naar rust en ademruimte. Maar het belang van ontspanning en ontmoeting mag niet onderschat worden. De ideale woonruimte combineert dit moeiteloos. Bovendien blijkt dat de ondervraagden geen probleem hebben met het inboeten aan persoonlijke groene ruimte (een tuin) als dit betekent dat er een grote, gedeelde ruimte beschikbaar is.

AM_VanRoey_Belvedere_INT01_View02_Final_20190212-1Bij Belvedère in Lokeren beschikken de bewoners over een gemeenschappelijke ruimte en een collectieve tuin die het verlengde van hun eigen privé-ruimte vormt. Een verjaardagsfeestje of leuke activiteit organiseren is allemaal mogelijk. Bovendien beschikt het project over een groot kindvriendelijk park met speeltuigen.

Benieuwd naar de andere projecten van Van Roey Vastgoed? 

Bekijk ons volledige aanbod

Blijf op de hoogte